BHUT JOLOKHIA ASSAM - SEMENA CHILLI PAPRIČEK 5 KS (1 000 000 SHU)

70,12 Kč 62,61 Kč bez DPH
Skladem (11 ks)
Možnosti doručení

Extrémně pálivé papričky z indické oblasti Assam.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Informace: Předtím, než se novější, pálivější odrůdy začaly téměř každý rok přetahovat o rekord nejpálivějšího chilli, byla bhut jolokia (bih jolokia) poměrně dlouhou dobu (2007-2011) na vrcholu žebříčku. Rostlina původně pochází z indické oblasti Assam a je přirozeně vzniklým křížencem dvou druhů Capsicum chinense a Capsicum frutescens. Na internetu se pro papriku bhut jolokia používají desítky různých názvů, včetně bih jolokia, naga jolokia, naga morich, rajan mircha, nicméně v podstatě všechny odkazují na stejný druh, v jiném regionu se prostě nazývá trochu jinak nebo jde o regionální variantu stejného kultivaru. V severovýchodní Indii se pěstovala a používala mnoho let předtím, než se stala známou.

V roce 2005 bylo při zkoumání Institutu chilli papriček zjištěno, že pálivost této papričky je 1 001 304 SHU, čímž se bhut jolokia stala vůbec první chilli papričkou, která překročila magickou hranici jednoho milionu.

Bih Jolokia SA (kmen Assam) je odrůda Bih Jolokia z Assamu, nazývaná také Assamský kmen. Potřebuje hodně tepla a slunce a má velmi zajímavý a neobvyklý povrch. Při optimálních podmínkách dosahuje odrůda hodnot podle Scovilleho 1 mil. Podlouhlé chilli papričky bhut jolokia dozrávají od zelené přes oranžovou až po jasně červenou barvu, mají drsný, nerovný povrch a ovocnou, aromatickou chuť. Při pěstování vyžadují hodně tepla a zároveň mají papriky velmi dlouhou dobu zrání, což znamená, že od zasazení semen do sklizně plodů uplyne přibližně 160 dní.

Pěstování: Teplota při klíčení se pohybuje mezi 22 °C a 28 °C (doba klíčení: 8-21 dní); doporučuje se proto použít skleník a topnou rohož. Rostliny potřebují čerstvou, dobře vyhnojenou, propustnou půdu a nesnášejí přemokření. Měly by být vysazeny na slunném, chráněném místě s minimálně 6 hodinami slunečního svitu - raději více. Rostliny vysazujte ven přibližně 2 až 3 týdny po posledních mrazech. Protože rostliny mají obzvláště dlouhou dobu zrání, doporučuje se pěstovat je v květináči, abyste mohli rostlinu snadno přenést dovnitř, když teplota přes den klesne pod 12 °C, a umožnit tak dozrání všech plodů. Chcete-li rostlinu uchovat i přes zimu, seřízněte ji po sklizni o 20 cm a umístěte na světlé místo, kde je alespoň 15 °C. 1 001 304 SHU, čímž se bhut jolokia stala vůbec první chilli papričkou, která překročila magickou hranici jednoho milionu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: