ČAJOVEC KAPSKÝ - "ROOIBOS" (ASPALATHUS LINEARIS) - SEMENA ČAJOVCE - 10 KS

38,95 Kč 34,78 Kč bez DPH
Skladem (17 ks)
Možnosti doručení

Tento keř z čeledi bobovitých (Fabaceae) pochází z Jihoafrické republiky a je velmi oblíbený díky čaji, který se vyrábí z jeho listů a nyní se prodává po celém světě pod názvem Rooibos, což v afrikánštině znamená červený keř, což odkazuje na načervenalé větve keře. Listy jsou úzké a jehlicovité a na jaře se objevují žluté květy.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Aspalathus linearis dává přednost středomořskému klimatu s chladnými a vlhkými zimami a teplými a suchými léty. Nejlépe se mu daří v písčitých, kyselých půdách. Semena je třeba před výsadbou skarifikovat a může jim prospět ošetření kouřovým extraktem jako mnoha jihoafrickým keřům a stromům.

Rooibos je nápojem připravovaným z keře nazývaného čajovec kapský (Aspalathus linearis) z čeledi bobovitých. Již po mnoho generací je tento nápoj populární v Jižní Africe, jeho popularita se rozšířila i do řady zemí celého světa. Čajovec roste pouze na malém území v Cederbergu v provincii Západní Kapsko. Rostlina se vysazuje v únoru až březnu. První sklizeň je za půl roku. Poté se sbírá do vaků a drtí se. Listy procházejí oxidací a získávají výraznou červenohnědou barvu. Vyrábí se také neoxidovaný „zelený“ rooibos. V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad. Vůně rooibosu je často popisována jako sladká (a to i bez přidání cukru) a mírně ořechová. Příprava rooibosového nálevu je v podstatě stejná jako příprava černého čaje s tím rozdílem, že vůně je vylepšená delším vařením. Získaný nápoj je červenohnědý, což vysvětluje, proč se rooibosu někdy říká „červený čaj“. Nápoj má charakteristickou tmavě červenou barvu a lehce nasládlou chuť. Někdy se rooibos také míchá s různými přísadami, aromatickými bylinami a podobně. Z rooibosu se dá připravit i espressu podobný nápoj – red espresso.

Před výsevem do kyselé pískové směsi je třeba semena skarifikovat a namočit. Rostliny rooibosu vyžadují ochranu před zimními vlivy a před vlhkem. Doporučuje se pěstovat mladé rostliny v interiéru nebo ve skleníku po dobu první zimy. Snáší teploty až kolem -4 °C

Před výsevem namočte osivo na 12 hodin do teplé vody a zasypte ho asi 10 mm zeminy. Jakmile jsou sazenice dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat, vypíchněte je do jednotlivých květináčů s dobře propustnou písčitou půdou. Pěstujte je ve skleníku alespoň první zimu a vysazujte je koncem jara nebo začátkem léta po posledních očekávaných mrazech. Pravděpodobně bude rozumné poskytnout rostlinám ochranu před chladem a nadměrným deštěm alespoň po dobu jejich první zimy venku.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: