ČERNÝ KOŘEN LIBOCHOVICKÝ (Scorzonera hispanica) - SEMENA ČERNÉHO KOŘENE - 2 G

24,35 Kč 21,74 Kč bez DPH
Skladem (>20 ks)
Možnosti doručení

Vytrvalá lahůdková zelenina, Vyžaduje hluboké, humózní, hluboce zpracované půdy s dostatečnou vlhkostí. Přihnojování dusíkem, případné celkové přehnojení zhoršuje kvalitu kořene. Kořen je dlouhý 20 - 30 cm, válcovitý, tupě zakončený, tmavohnědý až černohnědý. Dužnina je krémově bílá, mramorovaná, velmi jemná, výborné chuti. Má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje sacharid inulin, který velmi dobře snáší diabetici. Lze sklízet od října až do března následujícího roku. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Semena se vysévají od února do března do hloubky 2 cm. Doporučený spon je 5 x 30 cm. Tuto zeleninu můžete také vysévat až v srpnu. Rostlině se daří v podstatě na jakémkoliv stanovišti. Má ráda slunce i polostín. Půda by měla být humózní a stále mírně vlhká. Nevyhovující jsou kyselé půdy a přímé hnojení kravským hnojem nebo dusíkatými hnojivy.

Výživové hodnoty

V černém kořenu se nachází vysoký obsah sacharidů a inulinu, čímž je velice vhodný zejména pro diabetiky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin, tuků a vlákniny. Ze stopových prvků jsou zde zastoupeny: hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík a sodík. Mimo to je také zdrojem vitamínů, nejvíce jsou zde zastoupeny vitamíny A, B1, C a E. Je vhodný pro pacienty trpící revmatismem. Jedná se o velice chutný a zdraví prospěšný druh zeleniny. Zdroj: Wikipedie

Kuchyňské zpracování

Černý kořen je nutné před přípravou pečlivě omýt a zbavit černého povrchu, stejně tak jako latexu, který z kořene vytéká. Jelikož je černý kořen velice lepkavý, někdy se doporučuje oloupat jej až po 20-25 minutovém povaření. Po pečlivém očištění se doporučuje namočit celý kořen do okyselené vody, aby se tím zabránilo jeho zhnědnutí. Černý kořen se dá konzumovat nejen syrový, jako přísada do zeleninových salátů, nebo dušený, jako příloha k masu, ale i smažený v trojobalu. Zdroj: Wikipedie

Zajímavosti

Plodina s názvem černý kořen, původně nazývaná hadí mord španělský, obdržela své jméno z lidového moudra, které praví, že pokud se tento kořen vloží hadovi do úst, had zahyne.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: