DŘEZOVEC ČÍNSKÝ (GLEDITSIA SINENSIS) - SEMENA DŘEZOVCE - 3 KS

53,57 Kč 47,83 Kč bez DPH
Skladem (8 ks)
Možnosti doručení

Velice elegantní strom. Trny tohoto stromu jsou jednou z "50 základních rostlin" používaných v tradiční čínské medicíně. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Semena mají velmi tvrdý, pro vodu nepropustný obal a pro úspěšné vyklíčení vyžadují předběžnou úpravu. Bez předúpravy je pravděpodobné, že vyklíčí 10 % nebo méně semen. K tomu, aby se obal semen stal propustným a zárodek mohl přijímat vodu a začít klíčit, je obvykle nutná kombinace různých způsobů předúpravy semen.

První (a nejjednodušší) metodou je vložit semena do teplovzdorné nádoby a zalít je horkou (ne vařící!) vodou o teplotě 80 °C a nechat je 12-24 hodin namočené. Semena, která byla úspěšně předmáčena, nabobtnají přibližně na 2-3násobek své původní velikosti. Všechna nabobtnalá semena odstraňte, protože další předúprava by je poškodila. Tato semena lze ihned vysévat. Toto ošetření horkou vodou lze opakovat až třikrát, přičemž voda se pokaždé trochu ohřeje. Semena, která zůstanou malá, je třeba pro další ošetření vysušit.

Zbývající metodou je fyzické narušení obalu semen naříznutím okraje semene nožem nebo pomocí pilníku, případně i jejich třením mezi vrstvami jemného smirkového papíru. Všechny tyto metody lze použít k proražení semenného obalu. Jakmile to provedete, namočte semena na 12-24 hodin do studené vody a úspěšně ošetřená semena nasají vodu a značně nabobtnají. Pokud se tak nestalo, je možné je znovu skarifikovat a následně znovu namočit do vody. Vysejte všechna semena, i ta, která zůstanou malá, protože mohou vyklíčit mnohem později (třeba po letech), semena jsou velmi dlouhověká a mohou zůstat životaschopná na poli po mnoho let.

Vysévejte do květináčů nebo výsevních misek z kvalitního kompostu do hloubky asi 1 cm (necelého půl centimetru). Semena obvykle vyklíčí za méně než 4 týdny při teplotě 15-20 °C. Je důležité, aby teplota nebyla výrazně vyšší, jinak se sníží klíčivost.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: