Pětilistý ženšen Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) semena ženšenu - 7 ks

29 Kč
Momentálně nedostupné
Položka byla vyprodána…

Jiaogulan, ženšen jižní, gynostema pětilistá nebo také "bylina nesmrtelnosti".

Detailní informace

Detailní popis produktu

I tak je po právu popínavá lijána nazývána. Při sčítání obyvatelstva v 70. letech bylo zjištěno, že v těch provinciích Číny, kde je gynostema pravidelně popíjena ve formě čaje ze sušených lístků, dosahují obyvatelé vyššího věkového průměru a méně podléhají rakovině. Navíc ji lze snadno pěstovat i v našich podmínkách. 

Výsev pětilistého ženšenu

Před zasetím semena zalijeme horkou vodou (50-60°C) a máčíme 24 hodin. Nejvhodnější je propustný, hlinito-písčitý pěstební substrát bohatý na živiny. Semena jemně zatlačíme asi 0,5 cm po povrch. Klíčení bude trvat asi dva až tři týdny v nádobě přikryté igelitem s přístupem vzduchu. Teplota by se měla pohybovat kolem 20°C a nádoba se semeny by neměla být na přímém slunci. 

Pěstování pětilistého ženšenu

Jelikož jde o lijánu, doporučujeme ji buď zasadit do květináře a nechat ji po opoře růst směrem vzhůru nebo naopak rostlinu umístit do závěsného květináče a nechat ji vytvářet velice pěkné převisy. Roční přírůstek se může pohybovat kolem 2m. Prospívá v polostínu, humózním a vlhkém substrátu. Zálivka by měla být pravidelná, mírná a do misky. Doporučujeme přihnojování organickými hnojivy.

V zimě, kdy prožívá rostlina vegetační klid, je dobré zálivku omezit a zeminu udržovat i nadále mírně vlhkou. Je mrazuvzdorná, ale přesto by rostlině mohly uškodit mrazy větší než -12°C - doporučujeme zazimovat v chodbě při teplotách kolem 10°C. Rostlina na jaře opět z kořenů obrazí.

Použití jiaogulanu

Na rozdíl od pravého ženšenu, kdy bychom měli počkat se sklízením všehojivého kořene až šest let a jehož pěstování je velice náročné, můžeme listy ženšenu pětilistého, s velice podobnými účinky, sklízet a sušit již v rok zasetí. Nejvíce léčivých složek se v listech vyskytuje v červenci a srpnu. 

Návod na přípravu čaje z pětilistého ženšenu

Čajovou lžičku sušených listů zalijte horkou vodou, nechte 3min vyluhovat a poté zceďte a vypijte. Maximálně 4 šálky denně. V sušeném stavu jsou zachovány energetické poměry jako u živé rostliny. Bylina ani nálev neobsahuje kofein či jiné návykové látky.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení