THAJSKÁ CITRÓNOVÁ BAZALKA (OCIMUM X AFRICANUM) - SEMENA BAZALKY - 10 KS

53,57 Kč 47,83 Kč bez DPH
Momentálně nedostupné
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Jedná se o trvalku, dorůstající výšky 20 - 40 cm. Nepostradatelná bazalka pro thajskou kuchyni.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Thajská citronová bazalka je jedinou bazalkou, která se hojně používá v indonéské kuchyni, kde se jí říká kemangi. Často se jí syrová se salátem nebo lalapem (syrová zelenina) a doplňuje se sambalem. Citronová bazalka se často používá k dochucení některých indonéských pokrmů, jako je kari, polévka, dušené a dušené nebo grilované pokrmy. V Thajsku je citronová bazalka, zvaná maenglak (thajsky: แมงลัก), jedním z několika druhů bazalky používaných v thajské kuchyni. Listy se používají v některých thajských kari a jsou také nepostradatelné pro nudlové jídlo khanom chin nam ya. Na Filipínách, kde se jí říká sangig, zejména na ostrově Cebu a v některých částech ostrova Mindanao, se bazalka citronová používá k dochucení law-uy, což je směs místní zeleniny v zeleninové polévce. Semena se po namočení ve vodě podobají semenům chia a používají se do sladkých dezertů. Používá se také v severovýchodní části indického státu Manipur. V Manipuru se používá v kari podobně jako dýně, používá se v singdžu (forma salátu) a v nakládaných červených nebo zelených chilli papričkách. Ve své kuchyni ji používají také kmeny Garo, Khasi a Jaintia v Meghalayi. Garové ji nazývají panet (vyslovuje se phanet). Používají ji k přípravě studené omáčky (ind. chutney) s přidanými přísadami, jako jsou fermentované ryby, chilli, cibule, někdy pražená rajčata. V Tripuře se jí říká banta a komunita Tripuri ji používá k přípravě banta mosdeng, pikantního čatní na bázi fermentovaných ryb.

Upřednostňuje slunné stanoviště na vlhké půdě. Substrát by měl být hlinitopísčitý a poměrně bohatý. Rostliny snášejí pouze teploty vyšší než 1 °C.
Při výskytu odstraňte květní hlávky, abyste podpořili růst listů. V létě mírně zalévejte. V zimě zalévejte mírně.

Množí se výsevem semen do květináčů venku na jaře nebo výsevem semen na místě v létě (semena potřebují ke klíčení světlo).

Pro prevenci infekce zlepšete větrání, udržujte kořeny vlhké a nezalévejte rostliny shora.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: