TABASCO SHORT YELLOW, PÁLIVÉ CHILLI PAPRIČKY - SEMENA PAPRIČEK - 5 KS

58,37 Kč 52,12 Kč bez DPH
Skladem (12 ks)
Možnosti doručení

Tabasco Short Yellow Chilli je odrůda Tabasco s malým vzrůstem a malými žlutými, vzpřímeně rostoucími chilli papričkami Tabasco se střední pálivostí. Protože rostliny zůstávají poměrně malé, jsou vhodné zejména pro pěstování na okenním parapetu nebo na balkoně. Protože rostliny tabasco jsou vytrvalé, obvykle od druhého roku plodí hodně ovoce.
Přestože stěny plodů jsou tenké, aromatické lusky mají dostatek šťávy. Jsou proto vhodné ke konzumaci v čerstvém stavu a samozřejmě k přípravě omáček, ale také k marinování, sušení a výrobě chilli v prášku.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Odrůda Tabasco Chili byla původně vyšlechtěna ve státě Tabasco v Mexiku a proslavila se v polovině 19. století, kdy z ní společnost McIllhenny v Louisianě vyráběla slavnou omáčku Tabasco. Tam, stejně jako ve Střední a Jižní Americe, se tato odrůda dodnes pěstuje ve velkém měřítku.

Péče: Teplota klíčení se pohybuje mezi 22 °C a 28 °C (doba klíčení: 8-21 dní); doporučuje se proto použít skleník a vyhřívací podložku. Rostliny potřebují čerstvou, dobře vyhnojenou, propustnou půdu a nesnášejí přemokření. Měly by být vysazeny na slunném, chráněném místě s minimálně 6 hodinami slunečního svitu - raději více. Rostliny vysazujte ven přibližně 2 až 3 týdny po posledních mrazech. Protože rostliny mají obzvláště dlouhou dobu zrání, doporučuje se pěstovat je v květináči, abyste mohli rostlinu snadno přenést dovnitř, když teplota přes den klesne pod 12 °C, a umožnit tak dozrání všech plodů. Chcete-li rostlinu uchovat přes zimu, seřízněte ji po sklizni o 20 cm a umístěte na světlé místo, kde je alespoň 15 °C.

Rostliny Tabasco, které jsou vysoce výnosné, rostou bujně a dosahují výšky až 120 cm a více. Po přibližně 70 až 90 dnech dozrávání se z mnoha malých bílých květů vyvine mnoho přibližně 1 x 4 cm velkých chilli papriček. Chilli papričky dozrávají od zelené přes žlutou a oranžovou až po jasně červenou barvu. Chilli papričky rostou, jak je pro druh Capsicum frutescens typické, nikoliv převisle, ale vzpřímeně.

Rady pro pěstování: V našich klimatických podmínkách se doporučuje pěstovat chilli papričky v květináčích, protože rostliny jsou vytrvalé, a proto se dají snadněji přezimovat. Od druhého roku rostliny obvykle plodí obzvlášť velké množství plodů.

Kulinářské: Kromě výroby omáčky jsou chilli papričky Tabasco vhodné také ke konzumaci v čerstvém stavu, ale i k nakládání, sušení a výrobě chilli prášku. V cajunské kuchyni z Louisiany je Tabasco důležitou složkou receptů, jako je Jambalaya, Gumbo nebo Calalou (špenátová polévka). Tam se ještě zelené chilli papričky Tabasco také nakládají do octa.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: