BROKOLICE RAMOSO CALABRESE (BRASSICA OLERACEA CONVAR. BOTRYTIS VAR. CYMOSA) - SEMENA BROKOLICE - 1 G

24,35 Kč 21,74 Kč bez DPH
Skladem (>20 ks)
Možnosti doručení

Klasická odrůda pro postupnou sklizeň růžic. Rostlina je bohatě větvená, středové růžice mají průměr 8-10 cm, boční jsou drobnější. Brokolice je snadnější na pěstování než květák a obsahuje také více vitamínů, zejm. C, E a A. Lze ji pěstovat prakticky ve všech oblastech. Balení obsahuje 1 g semen, tj. cca 200-330 ks.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Semena brokolice je možné předpěstovat nebo je můžete vysazovat přímo na záhon, čímž se ovšem zpozdí sklizeň. S předpěstováním lze začít již v únoru. Hloubka výsevu je 1 cm. Ke klíčení semen dochází při teplotě nad 20 °C. Po vyklíčení je ovšem dobré snížit teplotu na 10 – 16 °C, aby rostliny dostatečně zesílily. V březnu či dubnu lze přesadit rostliny do pařeniště či do skleníku, od dubna můžete rostliny přesazovat i ven (v chladnějších oblastech se doporučuje s přesazením vyčkat až do května). Rostliny vysazujeme na slunečné stanoviště s hlubokou, hlinitopísčitou, humózní půdou, která má dostatek vápníku a také boru. Nevyhovující jsou přemokřené a kyselé půdy. Spon by měl být cca 50 x 50 cm. Brokolice se sklízí v době před rozvinutím růžic, neboť v té době má nejlepší chuť. Při předpěstování semen očekávejte, že ke sklizni dochází přibližně 3 měsíce po výsevu.

Výživové hodnoty

Brokolice je bohatá na vitamin C, (beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2, z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákniny. V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. Zdroj: Wikipedie

Kuchyňské zpracování

Brokolici lze v kuchyni připravovat mnoha způsoby. Lze ji vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a využivána je ve vegetariánské kuchyni. Při vaření brokolice odstraníme zápach tím, že do vody kápneme trochu citrónové šťávy nebo mléka.

Skladování

Čerstvou brokolici skladujeme na chladném, suchém, stinném místě nebo v lednici. Mraženou ukládáme do mrazáku při alespoň - 18 °C. Po rozmražení není vhodné ji znovu zamrazovat.

Zajímavosti

Chemické látky, jež jsou obsaženy v brokolici, prý podle vědců z Georgetownské univerzity ve Spojených státech dokážou "opravit" DNA v buňkách a tím zabránit jejich rakovinnému bujení. Zdroj: Wikipedie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: