Slovník pojmů
Fukamushi
Výraz fukamushi Fukamushi nebo Fukamushi Cha (深蒸し茶), znamená v japonštině hluboce propařený zelený čaj. Velmi zvláštní chuti je dosaženo tím, že se čerstvě sklizené mladé lístky před jejich suchým rolováním napařují téměř dvakrát déle než…
Jikagise
Metoda zastiňování čajových keřů před sklizní. Na rozdíl od metody Tana se při tomto druhu zastiňování pokládá černá tkanina přímo na čajové lístky.
katechin
Zelený čaj přirozeně obsahuje katechiny, což je specifický typ flavonoidu (z polyfenolů) nebo rostlinné živiny, které obsahují silné antioxidanty. Katechiny tvoří většinu pevné části listu zeleného čaje a jsou hybnou…
Koicha
Obvykle se používá 3,75-4 gramy prášku matcha, ale poměr vody může velmi záviset na tom, o jaký zdroj nebo čajovou školu se jedná. Někteří uvádějí pouze 20ml vody, jiní doporučují až 50 ml. Na rozdíl od šlehání čaje matcha jako u čaje usucha se koiča…
Nibancha
Druhá sklizeň čaje v roce - Nibancha, se sklízí od konce června do konce července v Uji v Kjótu. V Udži se čajové lístky mohou sklízet až do druhé sklizně Nibancha, zatímco čaje v Šizuoce nebo Kagošimě se mohou sklízet až do třetí sklizně Sanbancha…
Tana
Technika Tana vyžaduje stavbu složitých rámů pro černé sítě, a je proto velmi nákladná. Výhodou techniky Tana je, že se lze pod sítí volně pohybovat a kontrolovat čajové keře. Vzdálenost sítí od keřů navíc umožňuje optimální cirkulaci vzduchu a…
Usucha
Usucha vyžaduje 2 odměrky chashaku (zhruba 2 gramy) prášku, které se rozšlehají se (až) 4 oz. vody o teplotě 150-175 °C. Výsledný nálev je obvykle pěnivý, svižný, sladký, s jemným umami tónem v celém objemu.