Slovník pojmů

F J K N T U

Fukamushi

Výraz fukamushi Fukamushi nebo Fukamushi Cha (深蒸し茶), znamená v japonštině hluboce propařený zelený čaj. Velmi zvláštní chuti  je dosaženo tím, že se čerstvě sklizené mladé lístky před jejich suchým rolováním napařují téměř dvakrát déle než…

Jikagise

Metoda zastiňování čajových keřů před sklizní. Na rozdíl od metody Tana se při tomto druhu zastiňování pokládá černá tkanina přímo na čajové lístky.

katechin

Zelený čaj přirozeně obsahuje katechiny, což je specifický typ flavonoidu (z polyfenolů) nebo rostlinné živiny, které obsahují silné antioxidanty. Katechiny tvoří většinu pevné části listu zeleného čaje a jsou hybnou…

Koicha

Obvykle se používá 3,75-4 gramy prášku matcha, ale poměr vody může velmi záviset na tom, o jaký zdroj nebo čajovou školu se jedná. Někteří uvádějí pouze 20ml vody, jiní doporučují až 50 ml. Na rozdíl od šlehání čaje matcha jako u čaje usucha se koiča…

Nibancha

Druhá sklizeň čaje v roce - Nibancha, se sklízí od konce června do konce července v Uji v Kjótu. V Udži se čajové lístky mohou sklízet až do druhé sklizně Nibancha, zatímco čaje v Šizuoce nebo Kagošimě se mohou sklízet až do třetí sklizně Sanbancha…

Tana

Technika Tana vyžaduje stavbu složitých rámů pro černé sítě, a je proto velmi nákladná. Výhodou techniky Tana je, že se lze pod sítí volně pohybovat a kontrolovat čajové keře. Vzdálenost sítí od keřů navíc umožňuje optimální cirkulaci vzduchu a…

Usucha

Usucha vyžaduje 2 odměrky chashaku (zhruba 2 gramy) prášku, které se rozšlehají se (až) 4 oz. vody o teplotě 150-175 °C. Výsledný nálev je obvykle pěnivý, svižný, sladký, s jemným umami tónem v celém objemu.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení